Starten met scouten

Gewijzigd op Di, 19 Dec, 2023 om 12:43 PM

De Natutec Scout Horiver Scanner voor Android en Iphone is de mobiele versie van de Natutec Scout applicatie. In deze applicatie is het mogelijk om ter plekke een Horiver kaart te scannen in de kas of in het veld en deze te uploaden. De Horiver Scanner zal automatisch op basis van kunstmatige intelligentie bepalen hoeveel witte vliegen er op de Horiver kaart aanwezig is. Daarnaast is het mogelijk om handmatig scoutsessies in te voeren in de mobiele applicatie.

Inlog pagina

Bij het openen van de applicatie verschijnt het log in scherm. Het is hierbij belangrijk om de gebruikersnaam in te voeren die in een eerder stap is aangemaakt en niet het e-mailadres waarmee het account is aangemaakt. In het inlog scherm kan ook de gewenste taal worden geselecteerd.

Start scherm

In het home scherm verschijnen alle actieve sessies op deze telefoon. Zodra de scoutsessies zijn geupload verdwijnen deze uit de “Actieve sessies” tab en verschijnen in de tab “Geuploade sessies”. Er kan gewisseld worden tussen deze tabbladen door op “Actieve sessies” en “Geuploade sessies” bovenin het scherm. In het home scherm kunnen nieuwe scoutsessies worden toegevoegd door op de knop “Voeg scoutsessie toe” te klikken.

Voeg scoutsessie toe

Na op de knop “Voeg scoutsessies toe” te hebben geklikt, verschijnt het “Voeg scoutsessie menu”.

Binnen dit menu zijn er drie onderdelen: Locatie, Afdeling en Actie. Selecteer een locatie, daarna een bijbehorende afdeling en tot slot, vink de opties aan die van toepassing zijn.

Scan enkelzijdig

Het is mogelijk om de optie “Scan enkelzijdig” te selecteren. Dan vraagt de app alleen maar voor één foto. Standaard vraagt hij namelijk om de voor- en achterkant te fotograferen.

Kaarten worden vervangen

Door Kaarten worden vervangen aan te zetten, geef je aan dat na deze scoutsessie de kaarten vervangen gaan worden voor nieuwe kaarten. Dat heeft effect op de Toename berekening op de Analysepagina. Als de kaarten niet vervangen zijn, trekt hij de waarde van vorige week op die locatie af van de huidige waarde, om zo de toename over te houden.

Experimentele modus

De experimentele modus geeft de mogelijkheid om Thrips te scannen. De Horiver Scanner TripsNet als bij iedere vorm van nieuwe technologie zijn er een aantal richtlijnen om de Thrips scanner op de best manier te gebruiken. Hou de volgende regels in de gaten:

• De Thrips scanner kan (nog) niet tegelijkertijd gebruikt worden om witte vlieg te scannen. Indien er zowel op witte vlieg als thrips gescant gaat worden, zullen er twee verschillende scout sessies moeten worden gestart en dus twee rondes door het gewas
  • Scan alleen de onderste vier vierkanten van de Horiver kaart. Op deze manier heeft de camera genoeg resolutie om Thrips te detecteren
  • Het protocol dat voor het scannen van witte vlieg geldt, is ook van toepassing op de Thrips scanner.  Het protocol is hier te vinden
  • Hoe beter de kwaliteit van de foto’s, hoe eenvoudiger het is om Thrips te identificeren en dus hoe beter de resultaten. Dit betekent dus ook dat mindere kwaliteit foto’s zorgen voor mindere kwaliteit van de resultaten

Klik op opslaan om een actieve sessie te genereren. Na het klikken op opslaan verschijnt de sessie in de tab “Actieve sessies”. Klik op de sessie om te beginnen met het scouten.

Tijdens het scouten

Na de scoutsessie te hebben geopend, verschijnt een scherm waar de genummerde paden verschijnen. Bovenin kan een keuze gemaakt worden tussen “Alle” en “Horiver kaarten”. Met Horiver Kaarten  worden alle combinaties verborgen waar in de plattegrond geen Horiver kaart hangt.

Selecteer scoutwijze

Waarneming

Hierin worden alle Intensiteit en Aanwezigheid scoutmethoden gevangen, en kan je voor deze plagen handmatig de waarden invullen per locatie.

Scan Horiver

Met deze optie wordt de Horiver Scanner gebruikt door de camera van de telefoon te gebruiken als Scanner. Maak een foto van de Horiver kaart en door middel van kunstmatige intelligentie wordt daarna de hoeveelheid =witte vlieg op de Horiver kaart berekend. De resultaten van deze analyse zijn zichtbaar op het dashboard. Het kan maximaal 12 uur duren voordat deze zichtbaar zijn op het dashboard.

Tel Horiver

Met deze optie kunnen het aantal plagen en natuurlijke vijanden handmatig worden geteld op de Horiver kaart. Vervolgens kan de waarde per soort worden ingegeven.

Assign to series

Met assign to series kan je de observaties die je op één plek, toepassen aan elke poot in de rij, of een gedeelte ervan.

Bijlagen

Foto: je kan foto's maken tijdens je scoutronde en deze hier opslaan. Deze worden ook geüpload in de scoutsessie en zichtbaar op het dashboard. Maak bijvoorbeeld een foto van een onbekend virus of plaaginsect om met de teeltmanager/Koppert consultant te bespreken.

Notitie: net als de foto's kan je ook schriftelijke aantekeningen maken. Deze worden ook meegestuurd en zijn beschikbaar op het dashboard.

Klik op opslaan om de waarneming vast te leggen.

Scan Horiver

Foto’s

• Voorkant en Achterkant

Afhankelijk van of Scan enkelzijdig is ingesteld staan hier één of twee opties: “Voorkant” en “Achterkant”. Wanneer de optie enkelzijdig is ingesteld, zal alleen de optie “Voorkant” verschijnen. Indien de optie enkelzijdig niet is geselecteerd, zijn beide opties zichtbaar.

• Scan single side

Selecteer deze optie als alleen de voorkant van de Horiver kaart gescant gaat worden.

• Kaart vervangen na scan

Indien de Horiver kaart na de scan vervangen gaat worden, geef dat hier dan aan.

Foto (Scan) maken

•  Melding accepteren toegang Android en Iphone

Wanneer voor het eerst een scan wordt gemaakt met de Horiver scanner in de applicatie zal er een melding verschijnen met daarin de vraag voor toestemming aan de applicatie voor bepaalde machtigingen. Deze machtigingen zijn nodig om de functies van het mobiele apparaat te kunnen gebruiken om een foto te maken.

Scan kader

Hou de Horiver kaart in een hoek van 60 graden en houdt het mobiele apparaat ook in een hoek van 60 graden voor het beste resultaat foto’s. Zorg ervoor dat de Horiver kaart in het kader valt dat verschijnt.

Scan knop

Druk op de Scan knop om de foto (scan) te maken.

Analysing stickycard

Zodra de foto is gemaakt start een analyse van de scan om te bepalen of deze aan de voorwaarden voldoet. Er verschijnen twee criteria: “Sticky card found” en “dimensions”. Indien aan beide voorwaarden is voldaan verschijnt er bij beide criteria een vinkje. Indien aan één of meerder criteria niet wordt voldaan verschijnt een kruisje. Indien dit kruisje bij “Sticky card found” verschijnt dan kan de scanner de sticky card niet vinden. Zorg er dan voor dat de Horiver kaart goed in beeld komt en goed in het kader valt. Druk vervolgens op “Try again” om een nieuwe foto (scan) te maken.

Indien er een kruisje bij “Dimensions” verschijnt, verschijnt de melding “Stickycard out of view. You are probably too close”. Wanneer deze melding verschijnt is de sticky card wel gevonden, maar is de foto (scan) naar alle waarschijnlijkheid te dichtbij gemaakt of te ver weg.

Na drie pogingen om een nieuwe foto te maken toch niet zonder de meldingen gemaakt kan worden, verschijnt de optie “Use Anyway” waarbij de laatst gemaakte foto zal worden gebruikt als scan. Na het gebruiken van de Use Anyway functie of wanneer de foto juist is gemaakt, verschijnt de laatst gemaakte foto met een rood kruis aan de linkerkant en een groen vinkje aan de rechterkant. Hier kan alsnog de keuze worden gemaakt om de foto opnieuw te maken door op het rode kruis te klikken of de foto te accepteren door op het groene vinkje te drukken.

Indien de foto is geaccepteerd verschijnt het menu met “Scan Horiver” opnieuw waar alsnog een keuze kan worden gemaakt om te switchen tussen Scan single side of niet en of de kaart vervangen zal worden na de laatste scan. Klik vervolgens op Opslaan om de sessie op te slaan.

Ga terug naar het hoofdmenu waar de “Active sessies” en “Geüploade sessies” staan. Check voor de zekerheid of de sessie al geupload is door op “Actieve Sessies” te drukken. Als de laatste sessie hier nog zichtbaar is, is deze nog niet geupload. Druk indien dit het geval is nogmaals op de actieve sessie en druk daarna op “Voltooid” rechtsbovenin. Vervolgens kan er nog een keuze worden gemaakt uit

“Voltooi sessie” of kan de sessie eventueel alsnog verwijderd worden door op “Verwijder sessie” te klikken. De sessie is nu geüpload of verwijderd. Indien de sessie is voltooid verschijnt deze in de tab “Geuploade sessies”.

Tel Horiver

Gebruik de optie “Tel Horiver” om door eigen waarneming de hoeveelheid plagen en natuurlijk vijanden de tellen en deze vervolgens in te voeren achter de Plaag of Natuurlijke vijand.

Dit menu werkt hetzelfde als het menu “Waarneming” met het verschil dat in dit menu alleen de plagen en natuurlijke vijanden worden getelt die zich op de Horiver kaart bevinden.

Ga terug naar het hoofdmenu waar de “Active sessies” en “Geüploade sessies” staan. Check voor de zekerheid of de sessie al geupload is door op “Actieve Sessies” te drukken. Als de laatste sessie hier nog zichtbaar is, is deze nog niet geupload. Druk indien dit het geval is nogmaals op de actieve sessie en druk daarna op “Voltooid” rechtsbovenin. Vervolgens kan er nog een keuze worden gemaakt uit

“Voltooi sessie” of kan de sessie eventueel alsnog verwijderd worden door op “Verwijder sessie” te klikken. De sessie is nu geüpload of verwijderd. Indien de sessie is voltooid verschijnt deze in de tab “Geuploade sessies”.